Horari

De dilluns a divendres: 9h – 20h

Dissabtes 9h – 13h

blog

El bruxisme: què és, causes i com tractar-lo

Aquí explicarem amb més detall el seu significat, les causes i com prevenir o tractar-lo.

Que és el bruxisme


El bruxisme apareix amb l’hàbit involuntari de grinyolar o estrènyer les dents superiors amb els inferiors sense realitzar cap funció. Es tracta d’un problema que augmenta considerablement en la societat actual, a causa del ritme de vida que portem cada vegada més intens, la qual cosa fa que l’estrès i la tensió emocional del pacient augmenta. De fet, pot convertir-se en un trastorn crònic si la persona per períodes de molta saturació i estrès.

Tipus de bruxisme


Bruxisme diürn: es produeix durant el dia. En aquest cas, es tendeix a estrènyer les dents, però rarament a grinyolar-los.
Bruxisme nocturn: es produeix de nit i solen coincidir totes dues activitats, estrènyer i grinyolar les dents.
En molts casos, tots dos tipus coexisteixen. A més, el bruxisme pot classificar-se:
Cèntric: Es dona  amb el fregament de les dues estructures dentals sense moviment mandibular lateral.
Excèntric: Es produeix grinyolada  o fregament d’unes dents contra uns altres. Pot ser nocturn o diürn, encara que es produeix generalment durant el somni.

Causes principals

Hi ha moltes teories sobre la causa de la seva aparició, de moments es desconeix el veritable origen d’aquest problema, però un gran nombre d’experts coincideixen en la idea que l’estrès i els trastorns de somni són les principals causes d’aquesta malaltia. No obstant això també es contemplen altres factors que poden ajudar a l’aparició del bruxisme com: la mala alimentació, trastorns respiratoris durant el somni, alineació inadequada de les dents, males postures a l’hora de dormir o ansietat, entre altres.

Símptomes del bruxisme
En estrènyer les dents, s’exerceix pressió sobre l’estructura bucal: músculs, teixits i mandíbula. Aquesta pressió es tradueix en:
• Sensació de càrrega i tensió muscular.
• Dolor d’oïda, ja que algunes estructures de l’articulació temporomandibular es troben pròximes al conducte auditiu extern. El dolor pot no produir-se en l’oïda però ser referit, procedint d’una altra zona pròxima.
• Mal de cap.
• Sensibilitat muscular, sobretot al matí.
• Sensibilitat dental en ingerir aliments freds, calents o dolços.
• Insomni.
• Dolor o inflamació de l’articulació de la mandíbula.
No obstant això aquests símptomes són generals, hi ha persones que grinyolen i estrenyen les dents i mai tenen símptomes. Això canvia segons l’estrès que tingui la persona, quan duri l’acció d’estrènyer i el forta que ho faci el pacient, si les dents no estan alineats, la postura del pacient, la seva capacitat per a relaxar-se o la dieta que dugui a terme, així com els seus hàbits de somni.

Tractaments per al bruxisme:

El tractament sempre anirà relacionat amb el fet que existeixi risc de lesió en les dents i la possible afectació muscular. Segons quant de greu sigui el cas i la força exercida sobre les dents, s’aconsellaran diferents vies de tractament:

Fèrula  de descàrrega:
És una protecció dental de resina o de plàstic que es recomana en casos greus. Tracta els símptomes, per la qual cosa evitarà la lesió de les dents. Des que es comença a utilitzar elimina el dolor de mandíbula, de cap o d’oïdes, així com altres molèsties derivades. El pacient la pot utilitzar durant el dia, la nit o durant tot el dia, depenent de la intensitat del bruxisme i de les recomanacions de l’especialista. És important saber que les fèrules de descàrrega no eliminen el bruxisme.


Relaxació
En alguns casos, algunes persones tenen suficient amb aprendre tècniques de relaxació i modificació de comportaments que duen a terme durant el dia. Això sol acompanyar-se de relaxació de la musculatura corporal per a reduir i eliminar els nervis, l’estrès i l’ansietat.


Dins del tractament per al bruxisme es podria incloure un apartat de consells, que poden ser de gran ajuda per al pacient:


• Aplicar gel o calor humida en els músculs de la mandíbula.
• Evitar aliments durs, com ara nous o filets.
• Evitar mastegar xiclet.
• Beure molta aigua.
• Dormir bé, i la quantitat d’hores recomanades.
• Aprendre exercicis de fisioteràpia que ajudin a estirar i recuperar l’acció dels músculs i articulacions de cada costat del cap.
• Realitzar massatges en els músculs del coll, les espatlles i la cara.
• Relaxar els músculs de la cara i la mandíbula al llarg del dia, amb l’objectiu de fer de la relaxació facial un hàbit.
• Intentar reduir l’estrès diari.

El que nosaltres t’oferim

Per a tractar el bruxisme, a Ilerdent utilitzem la tecnologia NOBRUX, una tecnologia digital d’alta precisió. Amb aquesta tecnologia es reprodueix l’arc dental del pacient a través d’imatges captades i processades en alta definició que reprodueix amb exactitud les fèrules de descàrrega amb materials biocompatibles d’alta qualitat.
 

Aquesta tecnologia permet que el procés sigui molt més ràpid i precís, garantint així la comoditat i precisió pel pacient. L’equip d’especialistes d’Ilerdent t’ajudarà a millorar el teu benestar i a descansar millor en cas de sofrir bruxisme. Posa’t en mans de professionals que cuidaran la teva salut bucodental i intentaran que la teva experiència sigui tan positiva com sigui possible.

Comparteix:

Demana cita online
en només 3 clics

Vull rebre les últimes novetats i promocions

Correo enviado correctamente

Redirigiendo en la página de inicio…
 

Correu enviat correctament

Redirigint a la pàgina d’inici…