Horari

De dilluns a divendres: 9h – 20h

Dissabtes 9h – 13h

blog

“Volem transmetre un missatge de tranquil•litat als nostres pacients, perquè la seva visita a Ilerdent serà tant o més segura que sempre”

L’Institut Dental Ilerdent és un referent clínic de la salut bucodental a Lleida. Ara, a les portes d’un escenari incert com és el de la desescalada i la postpandèmia, parlem amb Miquel Gensana –gerent d’Ilerdent- que llença un missatge de tranquil·litat a tots els pacients i resol alguns dels dubtes sobre la idoneïtat i seguretat de sotmetre’s a tractaments dentals en els pròxims dies.

Entrevista

La COVID19 dibuixa un horitzó complex per a les clíniques dentals. Ens endinsem en una dimensió desconeguda?

Sense cap mena de dubte, però relativament i no només per a les clíniques dentals. El coronavirus és una realitat que ha vingut a canviar moltes coses i ho ha fet de forma brusca i malgrat els indicis, gairebé sense anunciar-se. Però també és cert que no entrarem en la fase de desescalada sense coneixements.
A Ilerdent, el període de confinament ha sigut un banc de proves que ens ha permès restringir l’activitat a l’atenció telefònica d’urgències –reduint les visites presencials al mínim– i, així, hem pogut dedicar el nostre temps a implementar progressivament mesures i protocols de seguretat, testejar-los i, en funció dels resultats, millorar-los, o fins i tot, posicionar-los per sobre de les exigències que marca la normativa amb vista a qualsevol possible crisis o canvi d’escenari.

Quins tipus de mesures s’han adoptat per minimitzar el risc de contagi en aquests primers mesos?
Bé, hem adoptat mesures de tota classe i en tots els àmbits de la clínica. En primer lloc, hem introduït nombrosos canvis en la gestió. És molt important que l’àrea més transversal de la clínica –la que ordena la nostra activitat i estableix la coordinació entre recepció, tractament i posttractament– assumeixi una visió general de la situació i supervisi que les coses es fan correctament.
En segon lloc, la qüestió tecnològica. A Ilerdent som un referent en el diagnòstic digital 3D i ara hem estès aquesta excel·lència a l’asèpsia i manteniment de les instal·lacions. Incorporem nous equips de filtratge ambiental adaptat i també hem incrementat els recursos tecnològics i humans de l’Àrea d’Esterilització que ja comptava amb tots els certificats i garanties però que ara es posiciona molt per damunt de la normativa exigida a les clíniques dentals.
I en tercer lloc, podríem parlar del que popularment es coneix com a EPI’s, els Equips de Protecció Individual. A Ilerdent disposem de tot l’equipament necessari, tant per al nostre personal sanitari com per als nostres pacients, per evitar qualsevol contagi. Així mateix, s’ha establert uns escrupolosos protocols per a garantir que s’utilitzin de forma correcta.

Sembla complicat abordar la situació des de tants fronts. Es poden assumir tants canvis en tan poc temps?
Sense dubte. No hem d’oblidar que a Ilerdent juguem amb avantatge. Som una clínica dental altament especialitzada i això implica una experiència multidisciplinària. La COVID19 simplement ha vingut a revisar i millorar els protocols base, en el cas de la població sense patologies associades, i els protocols de risc que afecten els pacients no coagulats, oncològics, immunodeprimits en general i fins i tot, amb malalties infeccioses. No oblidem que el contagi és un factor de risc natural en l’àmbit de la salut que coneixem molt bé, cosa que ens dóna cert avantatge envers altres sectors.

I com es minimitza el risc? De qui depèn?
Com ja he comentat abans, la base és mesurar, avaluar i combatre el factor de risc de contagi. Però la gestió, els protocols, la tecnologia… de res serveixen si no es compta amb el principal recurs: les persones. Vèncer en una situació de crisi només és possible amb la complicitat de l’equip i, per descomptat, del pacient.
Pel que fa a l’equip, l’expectativa és del 100%. Formació, coordinació i implicació. A Ilerdent hem estipulat un pla de reincorporació per a tot l’equip –doctors, protètics dentals, higienistes, auxiliars, administratius, personal de neteja i manteniment…– haurà de superar la formació, especialment, en protocols, EPI’s i noves tecnologies.
A més, ho estem fent de forma progressiva perquè el personal ja incorporat pugui actuar com a mentor i l’adaptació sigui efectiva des del primer minut.
Pel que fa al pacient, hem editat materials didàctics i protocols perquè també aprengui, en certa forma, a adaptar-se a aquesta situació, sàpiga que a Ilerdent estarà segur i que compta amb tots els recursos i el millor equip professional per a rebre una assistència sanitària excel·lent.
Finalment, i perquè tot funcioni: la comunicació. Ens comuniquem en totes les direccions, entre nosaltres, entre les diferents àrees i empreses del grup, i sobretot, amb els nostres pacients.

Vist així, sembla que no hi ha cap raó que impedeixi acudir al dentista.
En el nostre cas, no hem deixat de treballar durant la pandèmia. El que hem canviat ha estat el sistema presencial per una pre avaluació telefònica del pacient i, quan s’ha requerit, amb una consulta mèdica. A més, el servei de reparació de pròtesis s’ha mantingut actiu durant tot el període de confinament i, fins i tot, amb recollides a domicili de les peces a reparar per a una major comoditat i seguretat dels nostres pacients.
Un sistema de treball del qual ja està prevista una evolució i que s’ha dissenyat amb una gran elasticitat per a poder adaptar-lo a qualsevol situació que es plantegi en un futur. Per això, hem establert dos tipus de casuístiques.
En primer lloc, la visita per prescripció facultativa, és a dir, la que no es pot ajornar. Aquest pacient és prioritari, sigui per urgència de la dolència o perquè és un pacient immers en un tractament de llarga durada que ha de seguir unes fases. En aquest cas hem implantat el Tractament Seriat. Una fórmula que permet realitzar en una única sessió totes les intervencions previstes (exodòncies, empastaments, implants dentals) reduint el nombre de visites i, en conseqüència, el risc i el temps. Una opció còmoda i segura que compta amb tota la tecnologia de radiodiagnòstic, cirurgia guiada per ordinador i sedacions múltiples per a garantir l’èxit del tractament i el benestar del pacient.
Després hi ha les visites periòdiques i/o voluntàries (manteniment d’implants, periodòncies, ortodòncies, higienes, estètica dental…) que s’estan reprogramant.

Tota aquesta adaptació a la COVID19 sembla molt costosa. Serà més car anar al dentista?

En primer lloc, vull informar tots els pacients d’Ilerdent als que se’ls hi hagi facilitat un pressupost anterior al confinament, que les condicions es mantindran sense cap mena de cost addicional; així com a aquells que disposen d’algun xec promocional vigent.
Ara bé, és cert que els nous protocols suposen un cost addicional i ho han fet en tres dimensions: instal·lacions, material i temps. Pel que fa a les instal·lacions, ho assumim plenament des d’Ilerdent. En el cas de l’increment de temps (preparació, equipament, pauses de descongestió de boxes entre tractament i tractament) i el material de protecció de professional i pacient (EPI’s: mascaretes, gorros, peücs, gels desinfectants…), hem fet el càlcul vinculat a cada tractament i informarem en el pressupost del cost addicional que suposa per al pacient. Un increment que s’aplicarà tant al pacient de mútua (al qual se li segueixen respectant les condicions de la seva pòlissa) com al particular però que, en certa forma, subvencionarem des d’ilerdent perquè sigui el mínim possible.

En general, res tornarà a ser com abans?
Mai res és igual. La vida és canvi i adaptació. En el nostre cas, un repte a assumir per a millorar i mantenir el nostre compromís amb la salut de les persones. A més, vull fer saber als nostres pacients que moltes d’aquestes millores han vingut per a quedar-se. A Ilerdent enfrontem la situació com una oportunitat i mantindrem aquest plus, molt per sobre de la legislació sanitària, que ens permet anar sempre per davant.

Comparteix:

Demana cita online
en només 3 clics

Vull rebre les últimes novetats i promocions

Correo enviado correctamente

Redirigiendo en la página de inicio…
 

Correu enviat correctament

Redirigint a la pàgina d’inici…